Ясни са условията за гласуване  в чужбина след като ЦИК публикува

...
Ясни са условията за гласуване  в чужбина след като ЦИК публикува
Коментари Харесай

Ясни са условията за гласуване в чужбина

Ясни са изискванията за гласоподаване  в чужбина откакто ЦИК публикува решението си за реда и за назначение съставите на секционните изборни комисии при производство на изборите за народни представители на 2 април 2023 година

Според решението изборните секции отвън страната се образуват от ръководителите на дипломатическите и консулските представителства на България и при съблюдаване на законодателството на съответната страна.

До 5 февруари ръководителите на дипломатическите и консулските представителства би трябвало да изискат единодушие от приемащата страна, в случай че такова се изисква за произвеждането на изборите, за разкриването на изборни секции в дипломатическите и консулските представителства, за разкриването на изборни секции отвън дипломатическите и консулските представителства, за разкриването на изборни секции в страна, където Република България няма дипломатическо или консулско посланичество, само че има дипломатически връзки и е назначен упълномощен дипломат, съобщи Българска телеграфна агенция.

До 7 март организациите на българските жители в съответното място може да вършат оферти за местоположението на изборните секции до ръководителите на дипломатическите и консулските представителства.

Български жител, който има право да взе участие в изборите и желае да гласоподава отвън страната, може да съобщи това не по-късно от 25 дни преди изборния ден – до 7 март. До 11 март Централната изборна комисия би трябвало да дефинира местата в страните, в които ще се образуват изборни секции отвън страната и броя на изборните секции във всяко място. 

Не по-късно от 12 дни преди изборния ден ЦИК би трябвало да назначи секционни изборни комисии за всяка изборна секция отвън страната.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР